Европейският съюз и Обединеното кралство се споразумяха  за нов пакт

...
Европейският съюз и Обединеното кралство се споразумяха  за нов пакт
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания договориха първо споразумение за финансовите услуги след Брекзит

Европейският съюз и Обединеното кралство се споразумяха  за нов пакт за финансовите услуги, който ще им разреши да си сътрудничат в областта на регулациите, само че към този момент не усъвършенства достъпа на Лондонското сити до блока, съобщи Си Ен Би Си.

Британското финансово министерство заяви, че двете страни са договорили „ Меморандум за съгласие “, които ще дефинира изискванията, при които регулаторите от Европейски Съюз и Обединеното кралство споделят информация.

От Брюксел обаче обявиха, че меморандумът няма автоматизирано да разреши на огромната английска финансова промишленост да стартира още веднъж да продава артикули и услуги на клиенти от Европейски Съюз.

Експерти от сектора споделят, че въпреки рамковия контракт да е потребен, така надали ще обезпечи на английските банки и брокери достъп до европейския пазар, подобен на този, който Обединеното кралство имаше преди напускането на блока.

„ Това е малко евентуално да сложи солидни основи за всеобщ трансграничен бизнес “, разяснява Саймън Морис от правната адвокатска фирма CMS

Влиянието на Брекзит върху финансовата промишленост се усети още през януари, откакто над 6 милиарда евро дневна търговия напусна Лондон и се трансферира в платформи, основани в Европейски Съюз.

Като спомагателен удар за английския финансов бранш. Брюксел обмисля преместване на клиранга на деривати в евро в границите на блока – една сфера, в която Лондон продължава да играе основна роля.

Обявеният меморандум е подобен с този, които Европейски Съюз към този момент има със Съединени американски щати за образуване на постоянни, неофициални и необвързващи срещи на финансовите регулатори, на които се разискват нови правила и вяскакви различия..

Досега Европейски Съюз отхвърли да даде какъвто и да е дълготраен директен достъп на финансови компании от Англия към пазара на блоа.

„ Като цяло, за вложителите в английските финансови услуги по-голямата степен на съдействие сред Европа и Англия може да бъде обсъждана единствено в положителна светлина “, разяснява Алън Късти от Lazard Asset Management.

„ Все още обаче има чувството, че Англия би трябвало да продължи да пробива личен път при положение на смяна на настройките “, добави той.

Бившият английски еврокомисар Джонатан Хил съобщи тази седмица, че Обединеното кралство не би трябвало да чака достъп до пазарите в Европейски Съюз, а да се концентрира върху това да направи Лондонското сити по-привлекателно за интернационалните вложители.

„ Постигането на равностойност с Европейски Съюз е от значително значение, само че това не би трябвало да ни отклонява от същинското предизвикателство – да създадем Лондон и други финансови столици в Европа по-конкурентоспособни по отношение на бързо растящите пазари в Съединени американски щати и Азия “, разяснява Даниел Пинто, основен изпълнителен шеф of Stanhope Capital.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР